Jedna od večitih dilema sa kojom se susreću svi roditelji mališana jeste da li upisati dete u privatni ili u državni vrtić. Šta je to što privatnom vrtiću daje prednost u  odnosu na državni?

Manje grupe

Jedan od razloga zašto se roditelji odlučuju za privatne vrtiće jesu male grupe sa kojima se radi. Naime, grupu najviše čini 10 mališana. Rad u malim grupama je znatno produktivniji, jer su veće šanse da svako dete izrazi svoje kreativne ideje i misli, a i vaspitači mogu više da se posvete svakom detetu pojedinačno. To je jako važno jer su deca u tom uzrastu najranjivija i žele da im se pokloni puna pažnja. Prema rečima pedagoga, grupa bi trebalo da ima do osmoro dece. To se odnosi za decu do četiri godina.

deca

Fleksibilno radno vreme

Još jedna prednost koja se prepisuje privatnim vrtićima jeste fleksibilno radno vreme. S obzirom na to da je radno vreme većine roditelja od 9 do 17, njima ovo najviše odgovara. Neke privatne predškolske ustanove rade i vikendom, što ide u prilog onim roditeljima koji rade i subotom. To rasterećuje roditelje, jer mogu da se posvete svojim poslovnim obavezama, bez žurbe, jer znaju da ne moraju da jure u obdanište po svaku cenu.

Dogovor pre svega

Red i disciplina jesu važni za vaspitanje dece. Državni vrtići uglavnom imaju određeni raspored koji se prati. Međutim, u privatnim vrtićima roditelji mogu da se dogovore sa vaspitačima kada mogu da dovedu dete, da li žele da im dete ima obrok ili ne. U nekim privatnim vrtićima, časovi engleskog jezika spadaju u mesečnu cenu. A neki čak podrazumevaju i časove fizičkog. Kod državnih je situacija malo drugačija, jer se sve te akivnosti naplaćuju naknadno.

Upis uz subvencije grada

U poslednjih nekoliko godina dolazi do brze popunjenosti državnih vrtića, te veliki broj mališana ostane van ovih ustanova. Privatni vrtići nisu pristupačni budžetu svake porodice, tako da ukoliko im dete ne upiše državni vrtić, ostaje kod kuće. Glava prepreka jesu upravo cene privatnih vrtića. Problem je rešen uvođenjem subvencija za upis koje dodeljuje grad. Na ovaj način se rasterećuje porodični budžet i više mališana ima prilike da se upiše u ove ustanove.  Upis u privatne vrtiće uz  subvenicja grada podrazumeva da roditelji plaćaju cenu koju bi inače plaćali za državne vrtiće, a grad plaća ostatak.

Za sada nisu svi privatni vrtići deo subvencionisanja, pa je potrebno da se dobro proveri pre nego što se dete upiše.

Dobra organizacija

Prema rečima mnogih roditelja glavna prednost privatnih vrtića nalazi se u njihovoj dobroj organizaciji. Kako su male grupe, nema tenzije i lepo se radi, a deca su sve zadovoljnija i izlaze srećnija, sa išćekivanjem ponovnog dolaska.

druzenje

Naravno, glavna mana koja se prepisuje privatnim obdaništima jeste njihova cena, koja je i dalje luksuz za mnoge mame i tate. Međutim, proces subvencionisanja se proširuje što je svakako dobra vest za sve roditelje, a i njihove mališane.