Predškolske ustanove igraju važnu ulogu u odrastanju mališana. To su mesta, koja imaju važnu ulogu u u njihovoj daljoj socijalizaciji i prostor u kome deca stupaju u kontakt sa svojim vršnjacima. Psiholozi zato i savetuju roditeljima da je poželjno da upišu decu u vrtiće što pre.

Državni vrtići – skupi ili popunjeni

Prema prošlogodišnjim istraživanjima tek polovina dece u Srbiji ide u predškolske ustanove. Razloga je nekoliko. Najčešći razlog koji se navodi jesu visoke cene. Podaci pokazuju da vrtić postaje luksuzna stvar i u Beogradu. Sa druge strane Dunava stvar je drugačija. Vojvodina se izdvaja po niskim cenama za upis u predškolske ustanove, ali mališani ne mogu da dobiju svoje mesto, jer se kapacitet državnih vrtića brzo popuni. Još jedan od razloga koji se navodi jeste da decu čuvaju bake i deke ili stariji brat i sestra.  Tako visoka stopa nezaposlenosti, niska primanja, nedostatak slobodnih mesta dovode to toga da upis mališana u vrtiće mogu da priušte isključivo dobro stojeće porodice. Problem je delimično rešen kada je prošle godine zakonom određeno da se cene za upis u državne vrtiće umanje. To je sa druge strane dovelo do drugog problema, odnosno državni vrtići postaju brzo popunjeni, što znači da ostaje veliki broj mališana koji i dalje ne može da uđe u ove obrazovne ustanove.

Privatni vrtići postaju sve veći trend

U poslednjih nekoliko godina javlja se trend otvaranja privatnih vrtića. Prvobitna prepreka kod upisa mališana u privatne vrtiće bila je njihova cena. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je nadležni organ koji dodeljuje akreditacije za rad obrazovnim ustanovama. Privatni vrtići su takođe vaspitno-obrazovna ustanova. Da bi dobili zeleno svetlo za dalji rad moraju ispuniti čitavu serija preduslova.

akreditacija

Još jedna novina jeste da roditelji sada mogu da upišu svoje mališane u privatne vrtiće uz subvencije grada. To dosta rasterećuje porodični budžet i postaje alternativa porodicama, čija deca ne stignu da se upišu u državne predškolske ustanove.

Upis u privatni vrtić uz subvencije grada

Upis u privatne vrtiće uz subvencije grada koje dodeljuje nadležni organ, podrazumeva da roditelji plaćaju redovnu cenu koju bi inače plaćali da je njihove dete u državnom vrtiću, dok razliku do pune cene za upisa u privatni vrtić doplaćuje grad. Da bi se odobrila subvencija potrebno je dostaviti i predviđenu dokumentaciju, s obzirom na to da postoje i određeni uslovi koji moraju biti ispunjeni. Međutim, nije svaki privatni vrtić deo tog subvencionog proesa, pa se savetuje da se pre upisa u privatne vrtiće roditelji dobro raspitaju da li je ustanova akreditovana, da li postoji opcija plaćanja uz subvencije. Trebalo bi i da posete prostor i upoznaju se sa osobljem.

obdaniste

Subvencije za upis u privatne vrtiće predstavljaju sredstvo spasa za mnoge porodice, što se vidi u broju mališana koji svake godine upisuju vrtiće i samim tim imaju priliku da se druži sa vršnjacima.